reede, märts 20, 2009

Interneti turvalisuse stsenaariumid

Järgnevad stsenaariumid on loodud eTwinningu koolitusel osalenud õpetajate poolt selleks, et õpetajad saaksid neid klassis õpilaste ja lapsevanematega arutada ja seega pöörata tähelepanu Interneti turvalisusele.

Ohtlik lugu
5. klass tegi esitlusi programmiga MS PowerPoint. Esitlused salvestati kooli serverisse. Osad õpilased rikkusid ära teiste esitlused lisades neile pornopilte ja muutes tekste. Õpetaja selgitas välja süüdlased. Tegemist on ebaeetilise käitumisega ja tegelikus elus on tegemist seaduserikkumisega, millele järgneb karistus. Vanematele on vaja märku anda.

Lugu algkoolis
Algkoolipoiss pani veebi üles väga palju isiklikku infot; nime, aadresse, isikukoodi, pildid kodust ja suvilast, vanemate palganumbri, puhkusele mineku aja, koera nime. Milliseid andmeid võib veebis avaldada?

Noor tüdruk
13-aastane tüdruk oli rate.ee’sse üles pannud siivutu pildi. Klassikaaslased nägid seda pilti ja hakkasid seda kommenteerima. Pilt prinditi välja ja kleebiti kooli seintele. Lisaks sellele tekkis talle portaalis ahistaja, kes hakkas talle nilbeid kirju kirjutama ja temaga kontakti otsima. Lõpuks avastas kollane ajakirjandus pildi ja avaldas selle oma lehes. Tütarlaps irdus ühiskonnast.

Solvav veebileht
7. klassi poiss tegi veebilehe neist, kes talle ei meeldinud ja levitas seda salaja. Varsti teadis sellest kogu klass. Üks tüdruk rääkis probleemist õpetajale. Õpetaja vestles poisi ja vanematega. Vanemad leidsid, et asi ei ole hull – ainult väike kriitika. Lõpuks kutsuti noorsoopolitsei ja klassiga vestles psühholoog. Politsei rääkis pikalt ja põhjalikult poisi ja vanematega. Lapsed, kes sattusid pilke objektiks, pidid päris kaua kasutama psühholoogi ja eripedagoogi abi.

Kommentaare ei ole: