pühapäev, mai 04, 2008

Euroopa töötuba Saksamaal


Euroopa õpetajad tulid Bonni

Ametialase arengu töötuba toimus seekord 25. – 27. aprillini endises Saksamaa pealinnas Bonnis. eTwinning tõi kokku 113 õpetajat tervest Euroopast, et vahetada kogemusi, sõlmida uusi partnerlusi, leida uusi ideid ja nippe. Meediapedagoogid näitasid praktiliselt, kuidas podcast ja video saavad koolidevahelist partnerlust rikastada.


Blues, jazz ja rock
Üritus algas reede õhtul muusika ja ühise koosviibimisega hotelli fuajees. Töötoa korraldajate nimel tervitas Sabine Schumacher Euroopa
õpetajaid. Tervituseks mängis Bonni Bad-Godesberg kooli big-band „Brassrock“. Meeldiv muusika tõi mõnusa meeleolu. Avaõhtu lõppes maitsva ühise õhtusöögiga instituudi restoraanis.


Big-Band "Brassrock"


Beethoveni sünnilinn Bonn

Bonn võttis meid vastu suvise päikesepaistelise ilma ja õiemerega. Gustav-Stresemann-Institut http://www.gsi-bonn.de/das_gsi/, kus üritus toimus, asub linna ääres ja seetõttu jäi linnaelu meil Tiinaga praktiliselt nägemata. Hobuserauakuj
ulise hotelli sisehoovis oli väga mõnus istuda ja kohvi juua.Majutus ja söögid olid perfektsed. Linn oli küll kaugel, aga „Vanake Rhein“ oli jalutades vaid 15 minuti kaugusel. Ja ta on tõesti võrratult maaliline!


„Ahoi“, „Hej“ ja „Bienvenue“
Laupäeva hommikul avas Bonni linnapea Ulrich Hauschild pidulikult Euroopa töötoa ja tervitas 23 rahvuse esindajaid. Sellele järgnes delegatsioonide tutvustus ja tervitus nende emakeeles. Sakslaste esituses kõlas ka meile Tiinaga „Tere tulemast!“
Oma ettekandes rõhutas Anne Gilleran Belgiast, et eTwinning on 21. sajandi hariduslik aktsioon, ta on unikaalne ja on täiesti tasuta."
Heidelbergi Ülikooli professor Dr. Nicola Würffel rääkis oma ettekandes meedia kasutamise tähtsusest vastastikuses õppimises.


eTwinning klassiruumis – killukesi praktikast
Erinevates workshop-ides tutvustasid õpetajad oma õnnestunud projekte, jagasid nippe ja näpunäiteid. Pilguga „kulisside taha“ sai ka algajatele selgeks, et ühisprojekt on küll suur töö, aga samas suur rõõm ja motivatsioon nii õpetajatele kui ka õpilastele.


Podcasting, video ja kultuuridevaheline õppimine
Nendes workshop-ides saime ise aktiivselt tegutseda. Meedia- ja inglise keele õpetaja Sebastian Dorok jagas kogemusi, kuidas ta õpetab inglise keelt 45-liikmelises gruppis podcasting-u abil. Proovisime ise ka oma podcaste luua.
Meediaõpetaja Armin Hottmann (foto) õpetas meile Movie Maker-programmi kasutamist.
Vaatamata sellele, et töökeeleks oli inglise keel, sai saksa keelega Saksamaal edukalt hakkama.
Kui tekkis küsimusi, võis kõike küsida ka saksa keeles.


Inglise keele õpetaja Michael Hamke, kes ise on eTwinning-s aastast 2004, tutvustas portaali võimalusi nii algajatele, kui ka edasijõunnutele.Päris uut ei olnud midagi, kõike on kuuldud juba seminaridel Eestis.
Töötoa programmi lõpetas James Chamberlain´i (foto) workshop kultuuridevahelisest õppimisest, kus ta rääkis emailide kirjutamisest erinevates riikides, suhtlemise alustamisest erinevates kultuurides, jne. Väga huvitav!



„eTwinners, are you ready to dance?“

Pidulik atmosfäär ja võrratu vaatepilt avanesid meile laupäeva õhtul Godesburgi restoranis, mis asub kõrgel mäel. Saal, kus me õhtustasime, oli väga pidulik, toidud olid fantastilised.
Kui kõigil oli kõht täis, kuulsime mikrofonist: „eTwinners, are you ready to dance?“
Sajahäälselt kõlas vastu: „Yes, we are!“ See oli tõeline üllatus, millest räägiti terve päev, kuid keegi ei teadnud täpselt, mis toimuma hakkab. Noor salsa-õpetaja näitas selle tantsu põhisamme, mida saime ka koheselt proovida. Poolteist tundi latino-rütmides möödusid märkamatult. Keegi ei tahtnud ära minna.



Salsa rütmides

Uued partnerid leitud!
Minu uued partnerid on Isabelle ja Manuela. Ma teadlikult ei avalikusta riiki, sest õpilaste ülesanne on ära arvata, mis riigiga on tegemist.
Paar aastat tagasi üks kreeka õpetaja, minu kursusekaaslane Austriast, kirjutas, et on eTwinningust vaimustuses. Siis ma ei osanud tema sõnu kommenteerida. Nüüd olen sellega täiesti nõus!


See you soon! Kohtumiseni!
Pühapäeva hommikupoolik oli veel töine. Üritus lõppes ühise piduliku lõunasöögiga instituudi restoraanis. Paljud külalised said veel osa võtta linnaekskursioonist, kuid meie pidime kiiresti jõudma Kölni lennujaama, kust algas tagasitee Eestisse. Auf Wiedersehen, Deutschland!
Aitäh, külalislahke Saksamaa!

Suur tänu Tiigrihüppe SA-le sellise toreda elamuse eest!
Irina Ševtshenko ja Tiina Põllu

Inglisekeelne versioon ja fotoalbum:

http://www.etwinning.de/veranstaltungen/workshops/

1 kommentaar:

Ingrid Maadvere ütles ...

Väga mõnus ja põhjalik ülevaade toimunust. Tore oli päeva lõpetuseks midagi sellist lugeda.