neljapäev, märts 06, 2008

Töökas nädalavahetus Oslos/eTwinning PDW


29.veebruarist 2.märtsini 2008 toimus Oslos eTwinningu professionaalse arengu töötuba (Professonal Development Workshop), kus osales üle 90 õpetaja 20 Euroopa riigist. Võõrustajaks oli Nesoddeni Keskkool Oslo lähistelt, kuhu jõudmiseks tuli kesklinna sadamast Aker Bryggest praamiga üle fjordi sõita ja siis viis buss juba koolimajja.

Nesoddeni Keskkool on tõeline IT paradiis. Arvutiseerimisega alustati 1998.aastal ning alates 2001.aastast on läptopiga varustatud kõik kooli 740 õpilast ja sadakond töötajat. Koolis on juhtmeteta intranet, mis väga hästi toimib. Saime meiegi seda kogeda – kõigile, kel oma sülearvutit kaasas polnud, jagati need enne workshopi välja ning kui klassiruumis juhtme seina torkasid, olidki kohe online. Kui kellelgi mingid tõrked tekkisid, olid spetsialistid kohe varmad märkama ja appi tulema. Nesoddeni kooli poolt oli korralduskomitees 18 inimest!

Nesoddeni Keskoolil on 6 põhisuunda: põhiharidus ülikooli astumiseks, kunst ja disain, elektriinsenerid, tervishoid ja sotsiaaltöö, meedia ja kommunikatsioon, erivajadustega õpilased. Workshopist osavõtjad said omal valikul külastada ka tunde. Mina valisin meedia ja kommunikatsiooni eriala. Klassiruumis istusid noormehed-neiud tavaliste arvutite taga, nokitsedes mingi helilõigu kallal. Kursus hõlmab nii raadio- kui teletööd, reklaami ja filmi. Meile näidati sealsamas üht õpilaste tehtud lühifilmi, mille sisuks poiste konflikt ja kaklus – palju suuri plaane, meisterlik kaameratöö... Seinal olid noorte kujundatud reklaamplakatid.

Kool oli üks esimesi Norras, kes hakkas kasutama „It´s learning” keskkonda, mis on meie eKooli analoog. Lisaks hinnetele ja igapäevase koolitöö arvestusele, on seal üleval ka nädala-, veerandi ja poolaastaplaanid. Võimalik on teha online-kontrolltöid, mille hinded arvuti välja arvestab ja tulemused päevikusse kannab. Lõpueksameid tehes võib õpilane kasutada oma kooliaja jooksul arvutisse talletatud materjale.

Esimesel plenaaristungil rääkis Norra andmekaitse spetsialist Ove Skara koolide kampaaniast „You decide...”, mille käigus valmisid mitmed õpilaste poolt lavastatud videod noorte riskikäitumisest internetis. Neid saab vaadata aadressil: http://www.dubestemmer.no/ .

Huvitavalt rääkis Norra Ülikooli õpetajahariduse programmi juures tegutsev Kjell Atle Halvorsen infotehnoloogia kasutamise arengust koolis - üha uuenev tehnoloogia nõuab uut mõtteviisi ja uusi õppemeetodeid.

Paralleelselt oli võimalik täiendada oma teadmisi neljas õpitoas, kus Norra koleegid jagasid oma parimaid kogemusi. Nagu ikka taolistel workshoppidel, tekkis paari-kolme tunni möödudes tunne, et seda kõike on liiga palju. Ometi on tänaseks mul juba välja settinud paar soovitust, kuhu võiks uurima-katsetama minna ja kust võiks miskit põnevat leida:
www.slideshare.net/jaoverla - eTwinning - kuidas internetti targalt kasutada
http://www.teachertube.com/ - videod õpetajale tundides kasutamiseks
http://www.mindomo.com/ – online mind mapping tool
http://www.netvibes.com/ – RSS ja info tuleb sinu juurde

Workshop lõppes pühapäeva pärastlõunal väga suure kogemustepagasiga õpetaja Inge Eidsvagi emotsionaalse ettekandega õpetaja mitmepalgelisest rollist koolis. Tema kuulamine oli pärast kaht päeva IT-tulevärki tõeline nauding, sest ta ei kasutanud ei arvutit ega esitlustehnikat, vaid lihtsalt rääkis, rääkis ja arutles selle üle, kas õpetaja on kunstnik, bürokraat, treener või keegi muu... ning pälvis publiku tulise aplausi.

Kindlasti pean rääkima laupäeva õhtust, mil sõitsime Oslost välja. Ees ootas metsamatk ja õhtusöök saami telgis. Kuna Norramaalgi oli tänavu talv käest ära ja valitsesid plusskraadid, oli taluõu, kuhu saabusime, pisut porine. Hiigelsuures saami telgis ootas maitsev õhtusöök, millele lisas eksootilist värvingut telgi keskel põlev lõke ja põdranahkadega kaetud heinapallid istumiseks. Kõht täis, võis matka peale mõtlema hakata. Planeeritud saanisõit asendus lumepuudusel vankrisõiduga, aga oli tore sellegipoolest. Kui seltskond oli vankritesse põdranahkadele istuma seatud, sai iga vanker kaks tõrvikut ja nii sõit tõrvikuvalgel metsa poole lahti läkski. Oma vankrit vedavat hobust kutsari selja tagant ei näinudki, küll aga pistis meile järgnev hobu pea uudishimulikult meie vankrisse. Tumeda metsa vahel looklev tee viis meid lõkkeplatsini, kus kogu seltskonda lõkke ääres hõõgveini ja piparkookidega kostitati ning juttu puhuti. Kui väsinuna hotelli jõudsime, oli veel tükk tegemist, et riiete küljest põdrakarvad kätte saada. Viimased valged karmid karvad noppisin oma pusa küljest koduteel lennukis.

Tihe workshopi programm seljataga, ootas pühapäeva pärastlõunal ees linnaekskursioon Oslos. Tegime bussitiiru linnas, jalutasime imelises Vigelundi skulptuuride pargis, nautisime imelist avarat vaadet Holmenkolleni suusahüppemäelt. Oslo on imekaunis!

Tiina Erala

Eestist osalesid OsloPDW-l Merike Sikk Kadrina Keskkoolist ja Tiina Erala Sõmeru Põhikoolist.

2 kommentaari:

Sõpruskoolid Euroopas/eTwinning ütles ...

Suur tänu Tiinale hea ülevaate eest.
Elo

Varje ütles ...

Väga huvitav oli lugeda Oslos toimuvast. Nii hästi oli kirjutatud nagu oleks ise ka seal viibinud. Selle kooli kohta, kus üritus toimus tahaks veelgi teada saada, sest tekkis kohe uudishimu selle vastu. Aitäh Tiinale!
Varje