neljapäev, mai 28, 2009

IDEELAAT tulekul!

Õppida on tüütu ja igav? Kindlasti mitte, kui ühendada huvitavad ideed, kaasaegsed metoodikad ja tehnoloogiad, loomingulisus, julgus ning hea tahe!

IDEELAAT "ELU KOOLIS KOOS TIIGRIGA"

12. juunil Tallinna Lauluväljakul
pakub hulgaliselt ideid, kuidas õppetööd põnevamaks muuta.Kui sa oled huvitatud innovatsioonist hariduses ja tahad lähemalt tutvuda kaasaegsete metoodikate ja tehnoloogiaga, siis ideelaat „Elu koolis koos Tiigriga“ on mõeldud just Sulle!

Ideelaadal tutvustatakse näituseboksides ja õpitubades mitmesuguseid ideid, kuidas õppetööd põnevamaks ja huvitavamaks muuta. Ideelaadal saab hea ülevaate Tiigrihüppe Sihtasutuse kõikidest haridusuuenduslikest projektidest ning sel õppeaastal Koolielu portaalis jagatud heast praktikast aineõpetuses. Näitame, missugune on elu koolis, kui kasutada nutikalt infotehnoloogia kaasabi. Ideid jagavad Tiigrihüppe Sihtasutuse ja Koolielu eksperdid, õpetajate praktikakogukondade liikmed ning Tiigrihüppe Sihtasutuse head partnerid. Kohal on ka Kino- ja Füüsikabuss.Kaasaegset tehnoloogiat tutvustavad kohalikud ja välismaised riist- ja tarkvaratootjad ning maaletoojad. Väljapanekutega saab tutvuda rohkem kui 40 messiboksis, lisaks saab kuulata huvitavaid ettekandeid ja osaleda õpitubades.

Päevakava:
11.00 Ideelaada avamine(Boksid on huvilistele avatud 11.00 - 16.30)
12.00 PenaarsessioonAvamine, tervitussõnad - Kalle Küttis - Haridus- ja Teadusministeeriumi üld- ja kutsehariduse asekantslerKaasaegsest õppijast - Ingrid Maadvere - Tiigrihüppe Sihtasutuse ja Gustav Adolfi Gümnaasiumi haridustehnoloogHead soovitused puhkuseks - Voldemar Kolga - Akadeemia Nord Pühholoogia- ja kommunikatsiooniteaduskonna dekaan
13.00 – 16.30 Õpitoad
Ideelaadale on oodatud kõik üldharidusega seotud inimesed – õpetajad, õpilased, koolijuhid, koolipidajad, lapsevanemad ja kõik, kes on huvitatud innovatsioonist üldhariduses.
Osalemine on kõigile tasuta. Tegevust jätkub nii suurtele kui väikestele!
Kõikide registreeritud osalejate vahel toimub loosimine, mille auhinnad on välja pandud korraldajate poolt.

Registreeruda on võimalik nii veebipõhiselt kui ka kohapeal.

teisipäev, mai 19, 2009

Kevadkool projektitöös osalenud õpetajatele

Programm Sõpruskoolid Euroopas/eTwinning lõpetab selle õppeaasta kevadkooliga, kuhu on oodatud kõik õpetajad, kes on osalenud eTwinning projektides.
Kevadkool toimub 4. ja 5. juunil 2009 Tartus Dorpati konverentsikeskus (Tasku, Turu 2, Tartu 51013)
Kevadkoolis võtame kokku sellel õppeaastal sõpruskoolide programmis toimunu
- jagame kogemusi projektitööst
- kuulutame välja eTwinning projektide võistluse võitjad
- näitame uusi koostööks sobivaid veebivahendeid
- peatume internetiturvalisuse teemadel.

Osalejatel palume kaasa võtta sülearvuti ning võimalusel kõrvaklapid koos mikrofoniga.
Koolitus on õpetajatele tasuta.
Koolitusele palume registreeruda 27. maiks 2009.
Neile, kes vajavad Tartus öömaja, on majutus hotellis Dorpat kahekohalistes tubades.

Koolitusele palume registreeruda selle lingi kaudu
http://www.eformular.com/eloalle/kevadkool2009.html

laupäev, mai 16, 2009

Schoolovisionil sai Eesti teise koha

Sel nädalal on Moskvas Eurovisiooni lauluvõistlus, kuid lisaks sellele osales Gustav Adolfi Gümnaasium ühes toredas eTwinningu projektis "Schoolovision", mis kopeeris täpselt päris Eurovisiooni. Osales 30 riiki. Igast riigist tohtis osaleda ainult üks kool. Õpilased valisid õpetaja abiga välja laulu ja õppisid selle ära. Laulust tehti video ja postitati see projekti ajaveebi. 15. mail toimus FlashMeetingu abil hääletus, kus iga riik andis punkte teistele. Võitjaks osutus Tšehhi laul, mis oli ka eestlaste lemmik. Eesti jäi teiseks.
Eesti laulu võite kuulata:
http://schoolovision2009.blogspot.com/search/label/Contest%20entry%20-%20Estonia

pühapäev, mai 03, 2009

eTwinningu konverents Bratislavas




24.-26.aprillil toimus Slovakkia pealinnas Bratislavas eTwinningu rahvusvaheline töötuba ,,Professional Development Workshop“. Erinevaid riike oli esindatud 21. Eestist oli meid kaks: Kristi ja Margit.
Kuigi me ei olnud üksteist varem näinud, leidsime me teineteist Tallinna lennujaamas kiiresti üles. Algaski teekond Bratislavasse. Lendasime esmalt Riiga ja sealt edasi Viini. Kuna Kristi jaoks oli see teine lennureis, siis õhkutõusmised ning maandumised olid tema jaoks pisut ärevusttekitavad. Õnneks elas ta need ilusasti üle. Enne Viini jõudmist nautisime kauneid vaateid lumiste mäetippude kohal. Bratislavasse jõudmiseks pidime edasi sõitma kahe rongiga. Me mõlemad tundsime rongisõidust rõõmu, sest väljas oli suviselt soe ja päiksepaisteline. Külmast Eestimaa kevadest tulnutena klõpsisime rongiaknast pilte õitsevatest sirelitest ja kastanitest ning kollastest rapsipõldusest.
Kui Kristi ja Margit lõpuks Bratislavasse jõudsid, oli konverents juba täie hooga käimas. Kohalikud võõrustajad olid meid juba ammu oodanud. Esimese päeva üritustest ootas meid ees õhtusöök restoranis, mis asus Bratislavast 25 km kaugusel. Restoran oli huvitava interjööriga ning väga hubane. Söögiks pakuti meile traditsioonilisi roogi, mis maitsesid suurepäraselt. Meie lauakaaslasteks olid õpetajad Küproselt, Inglismaalt, Slovakkiast, Saksamaalt ja Rumeeniast. Nendega tekkis meil elav vestlus nii erinevate maade tavade-kultuuri kui ka projektide üle. Paar tundi möödusid vesteldes ja süües kiiresti ning uute emotsioonidega oli mõnus uinuda.
Teist päeva alustasime töötubades. Esimene teema oli ,,Internetis suhtlemine ning erinevad võimalused suhtluseks“. Lektor oli meeldiv, aga teemakäsitlus ei pakkunud meie jaoks midagi uut. Teine töötuba oli juba praktilisem: tutvustati erinevaid vahendeid, mille abil oma projekte huvitamaks muuta ja neid veebikekskkonda üles riputada. Kuigi ka siin meie jaoks midagi uut polnud, oli mõnda asja hea meelde tuletada. Kuna Kristi kasutab tihti oma projektide üles panemiseks just blogi, sai ta aidata ja juhendada oma kõrvalistujaid Poolast. Kolmas töötuba oli kõige huvipakkuvam. Teemaks oli ,,Loomadest animatsioonini“. Kõigepealt sai igaüks kaks värvilist karvadega traati ning pidi sellest looma või linnu meisterdama. Ning edasi näitas Lieven van Parys Belgiast, mida kõike selliste loomade või lindudega teha saab. Samuti tutvustas ta erinevaid programme, millega animatsioone teha. See teema oli Margiti jaoks eriti huvitav, sest ta juhendab oma koolis animatsiooniringi. Lektor tutvustas oma projekte ning meil jäi üle vaid imetleda neid fantastilisi, kuid samas imelihtsaid ideid.
Lõunasöögilauas tutvusime Kurtiga Saksamaalt ning Petteriga Norrast. Vestluse käigus tekkisid ühised projektiideed ning on lootust millalgi ühisele projektile. Nii said esimesed projektialased kontaktid vahetatud. Pärast lõunasööki kuulasime loengut eTwinningu portaalist Comeniuse projektipartnerite leidmise kohta ning millistele tingimustele peab vastama Comeniuse projekt. Veel oli loeng ebatraditsioonilisest õppimisest. Räägitu tuletas meelde meie projekti Õpime õues. Loeng kuulatud, tutvusime Bratislava vanalinnaga. Pärast jalutuskäiku jäi vaid tõdeda, et Bratislava on väga ilus linn, mida peaks kindlasti kunagi veel külastama.
Õhtusöögi ajal sattusime ühte lauda taas Petteriga Norrast ning Torega Soomest. Juttu meil jätkus. Leidsime kõik üheskoos, et Põhjamaad hoiavad ikka kokku. Õhtu lõpetuseks käisime veel hilisõhtuses Bratislavas jalutamas.
Ja saabuski kolmas päev. Pärast hommikusööki oligi meil taas aeg koduteele asuda. Jätsime sõpradega hüvasti ning läbisime jälle sama teekonna, mis tulleski. Riia lennuväljal olime sunnitud tund aega bussis istuma. Õnneks kõik lõpuks ikka laabus ning jõudsime hilinemisega, kuid siiski õnnelikult, Eestimaa pinnale. Kuna päev sai praktiliselt maha sõidetud, siis Tallinnasse jõudes olime väga väsinud.Margitit ootas veel ees sõit Tartusse.
Lõpuks jääb siiski tõdeda, et konverentsikülastus läks igati korda, sest
- reisikaaslane oli väga tore;
- sai praktiseerida inglise keelt ;
- tekkisid uued kontaktid ja ideed (mis tulevikus kindlasti projektideks arenevad);
- ilusad olid nii ilm kui ka Bratislava.
Seega täname SA Tiigrihüpe, mille abil meie osalemine konverentsil teoks sai.

Margit ja Kristi